Званично отварање Центра за рециклажу у Ужицу

У петак, 06. марта, званично ће бити отворен Центар за рециклажу текстила у Ужицу, као директран резултат пројекта „Рециклажом текстила до одрживих решења” који, уз подршку Европске уније у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија – Црна Гора, реализује Женски центар са РРА Златибор и партнерским организацијама из Никшића.
Догађај се oрганизује у склопу активности пројекта Интелигентна мрежа и одрживи иновативни кластер - SMARTINNO, који РРА Златибор реализује кроз Јадрански програм прекограничне сарадње. Циљ је да се на иновативан начин упосле капацитети радионице Центра за рециклажу, на начин који ће унапредити понуду сувенира Западне Србије.
Зато се у акцију укључила и Уметничка школа. За ову прилику су ученици Уметничке школе уз инструкције познате креаторке бренда СУПЕРХЕРОИНА- ЦУРА ФИНА, кроз својеврсно такмичење, добили задатак да дају предлоге за идејна решења сувенира од отпадног текстила. Њихови радови биће изложени у просторијама Центра, а стручни жири ће одабрати и наградити 3 најбоља рада током церемоније отварања Центра.
У перспективи, на основу одабраних идејних решења,
Центар би требало да покрене производњу и упосли део својих капацитета.
Отварање Рециклажног центра је промоција женског стваралаштва, креативности, запошљавања, бриге о заједници, природи, сарадњи.
Ова прилика биће искоришћена и за обележавање Дана жена, 8. март, као симбола борбе за права жена којој су текстилне раднице дале изузетан допринос.